DIN LIVSSTIL PÅVERKAR DIN HÄLSA!


Din hälsa är enormt viktig, och även om du tror att du har ett hälsosamt liv är risken stor att du tror fel. Många  försöker förbättra sin livsstil, men ger upp eller inte vet hur dom ska göra och pga det aldrig når sina mål.. Det finns så många sätt att bli hälsosammare på och jag tänker försöka motivera dig att börja bry dig om dig själv mera. En bra livsstil kan faktiskt göra ditt liv både bättre och längre!


Det har väl alltid varit känt att en dåligt livstil också gör din hälsa sämre, men det är nog inte så många som faktiskt tänker på det. En livsstil där man ofta går ut på krogen och dricker alkhol, röker och är uppe sent är riktigt skadlig för din hälsa. Så skadlig att en sådan livsstil faktiskt kan förkorta ditt liv men 8-9 år! Rökning är den absolut värsta vana en person kan ha, men det är faktiskt inte helt kört även om du är en rökare. Forskning har nämligen visat att människor återhämtar sig så bra att även om du har rökare så kommer du att vara lika frisk som en ickerökare 10-15 år efter du slutat röka. Så om du slutar idag minskar du både risken för hjärt och kärlsjukdomar och du är ett steg närmre att ha en hälsosam livsstil.
- En bra lisstil kan ge ett 9- 10 år längre liv, säger Tommy Cederholm som är professor och överläkare i Uppsala.

Får du inte tillräcklig sömn så kan även det försämra din hälsa. Enligt undersökningar så kan för störd eller för kort sömn bidra till att du får diabetes, går in i en depression, blir utmattad oftare och att dina blodfetter blir förhöjda. Det beror på att kroppen måste få återhämta sig någon gång, och det gör den på natten. På dagen är vi aktiva och förbränner och bryter ner ämnen i kroppen, och på natten behöver kroppen tid till att reparera sig själv.  Så en otroligt viktigt faktor i ett hälsosamt liv är ostörd sömn. Prioritera det högre och du kommer att må mycket bättre.

Motion är även det riktigt viktigt. Det är en stor del i att må bra, för är du aktiv och tränar ofta så kommer du trivas mer med din kropp och därmed även få bättre självkänsla och psyke. När du tränar så försvinner stresshormoner också, vilket är underlättande för dig.
Att göra en så enkel sak som att gå en promenad då och då eller att resa sig upp och dansa lite efter att ha suttit stilla en lång stund kan faktiskt göra väldigt mycket för ditt välmående. Av träning får du även mer energi, vilket gör att du orkar mer och känner dig piggare. Regelbunden träning förbättrar även din kondition, vilket gör att du fysiskt orkar mer och kan gå längre och vara aktiv mer. En annan sak du förbättrar är din ämnesomsättning vilket kan vara bra för dig som ofta får förstoppning eller känner dig uppblåst. Det finns verkligen mycket bra med att träna, så det finns inga ursäkter till att inte träna. Träning är även bra för immunförsvaret, blodcirkulationen, andningen, för att förebygga cancer, för hjärnan, för blodet och för din inre hälsa. Du blir lugnare, mindre oroad och får en bättre syn på livet.
 
En annan sak som är riktigt viktig är faktiskt din kost. Du är inte hälsosam bara för att du inte äter godis, glass eller läsk varje dag. Ingenting är bra i överdriven konsumption, men speceillt dåligt för hälsan är rött kött, vitt bröd, olika pålägg och mjölkprodukter. Din kost ska vara varierad för att vara bra, så lite av dessa varje dag är inte skadligt, men försök att äta mer fiberrik kost och gärna proteiner. Proteiner stannar nämligen inte kvar i kroppen, utan när du äter dom så tar kroppen upp det den behöver och resten kommer ut sedan igen. Det lägger sig alltså inte på magen, rumpan eller låren som fett, utan det blir ren energi och nya byggstenar som får din kropp att orka med dagen. Fullkorn är även bra att ha i sin kost. Det finns fullkorn verisioner av både bröd, flingor, pasta, gryn och ris, så byter du mot fullkorn kan du äta allt det med gott samvete. Det är mycket bättre än vete och vanligt ris. Att äta regelbunda mål varje dag är också riktigt viktigt för att du ska ha ett hälsosamt liv.

Nu tänker du säkert att du aldrig kommer komma ihåg allt det här, att du aldrig kommer orka eller klara av att ha en hälsosam livsstil. Men det viktigaste av allt är faktiskt att tro att du kan, för oavsett om du tror att du kan eller inte så har du rätt.
Ett stort tips för att du lättare ska kunna ändra dina vanor är faktiskt att ta det långsamt. Byt ut en vana mot en annan, tex att ta trapporna varje dag istället för hissen, och låt dom bra vanorna bli långsamt bli fler än dom dåliga. En dag kan du tex cykla till jobbet eller skolan istället för att ta bussen, och tillslut kommer alla dessa bra vanor förmodligen att vara en del av din vardag. Ger du det tid och vill du verkligen så kommer du att må mycket bättre av dessa små ändringarna. Röker du så kan du även försöka dra ner på det. Ett bra tips är att ersätta den vanan mot en annan, så istället för att ta en cigg så kan du tex ta en klubba eller ett tuggumi och äta på det. Inte heller en bra vana, men ändå mycket bättre än att förkorta ditt liv för några minuters nikotinkick. Har du verkligen problem med att byta ut vanan, gör inte det. Byt istället ut ciggen. Det finns nämligen något som heter e-cigg, och det är en helt ofarlig ciggarett-liknande ångmaskin som du kan tillsätta smaker till. Mycket mindre farligt, men du slipper ändra den vanan så drastiskt. Det blir även billigare i längden, och bättre ekonomi bidrar till mindre stress och bättre välmående. Allt hör liksom ihop. Börjar du men små steg så kommer du att vilja ta större steg och tillslut har du nått dina mål. Bara du har rätt tankeställning och motivation (tex att må bättre och leva längre) så kommer det att vara fullständigt möjligt. Du behöver som sagt bara tro på dig själv.

Källor: http://www.forte.se/sv/Tema/Somn/For-lite-somn-gor-oss-sjuka/ http://www.halsosidorna.se/Fysisktraning.htm http://www.expressen.se/halsoliv/andra-din-livsstil-och-lev-nio-ar-langre/ http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=4&art=279 http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/ Actic föreläsning



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

halsoplus.blogg.se

En tidning om hälsa

RSS 2.0