Bokrecension: Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren


Jag minns faktiskt inte exakt hur jag fick nys om den här boken. Kanske såg jag den på bästsäljarlistan på Adlibris, eller så blev jag tipsad om den. Jag minns faktiskt inte. Men när jag väl köpt den, och äntligen fått mina händer på den så kunde jag inte släppa taget. Cirkeln är en helt fantastisk bokserie som handlar om en grupp tjejer som bor i Staden Engelsfors.
Engelfors är en väldigt underlig stad, namnet är vacker men staden är udda. Den är omgiven av skogar som många gått vilse i och försvunnit, men staden är en sådan stad där alla känner alla och den verkar rätt mysig ändå. Boken börjar med att en elev på Engelfors gymnasieskola hittas död. Det är en av huvudpersonerna Linneas bästa kompis, Elias. Alla tror att det är ett självmord, men hon vet att det inte så. Det kan inte vara så.

Linnea är en av de sex tjejer som precis har börjat gymnasiet, och det är de sex som ska rädda världen. De har ingenting gemensamt, har helt olika liv och helt olika personligheter, men en natt så förändras allt. Helt plötsligt står de i den nerlagda folkparken. De minns ingenting och vet inte hur de kommit dit, men de får veta att de är en del av en uråldrig profetia och att de är häxor. De har alla olika krafter, och de måste lära sig att sammarbeta och kontrollera sina krafter om de ska besegra ondskan. De är de utvalda.

Karaktärerna är väldigt bra gjorda, och man känner igen sig i alla på något sätt. Även om jag inte kände att jag var precis som en av karaktärerna, så kände jag ändå att karaktärerna var lätta att förstå och att lära känna.
Linnea är lite av en ensamvarg. Hennes mamma är död, hennes pappa är alkolist, och efter år i fosterhem så har hon äntligen fått en egen lägenhet av socialen. Hon syr sina egna kläder, och hennes stil är lite emoaktig. Hon tycker om att rita och att lyssna på musik, och hon är kär en av bokens andra karaktärer, Vanessa. Linnea har elementet vatten, och hennes kraft är att läsa andra människors tankar, kontrollera vatten och att kommunicera genom telepati. Hennes hår är mörkt, hennes hy är ljus, hon har mycket eyeliner runt ögonen och mörka kläder.

Vanessa beskrivs som en väldigt attraktiv tjej. Hon är populär i skolan, och har många vänner. Hon bråkar mycket hemma med hennes mammas pojkvän, Nicke, som även är en polis. Hon har en pojkvän som heter Wille och en lillebror. Hon festar mycket tillsammans med sina två bästa vänner, Evelina och Michelle. Vanessa har långt blond hår, har solkysst hy, är smal och är allmänt vacker. Hennes element är luft, och hon kan både bli osynlig och flyga.

Rebecka är en helt vanlig tjej. Hon är rätt populär i skolan, är snäll mot alla, har ett bra liv med fyra yngre syskon och en snygg pojkvän. Hon har dock anorexia, men får ingen hjälp för det eftersom hon håller det hemligt. Hon är den som får uppdraget att hålla ihop de utvalda, och hon blir bra vän med Minoo. Hon har brunt hår, och ser väldigt vanlig och snäll ut. Hennes element är eld, och hennes kraft är telekinesis. Hon kan alltså flytta saker med tanken, vilket jag tycker är otroligt coolt.
Minoo är en tjej som har svårt att passa in. Hennes familj har det bra ställt, och hon är duktig i skolan. Hon är blyg, ensam och har många komplex över sitt utseende. Minoo är även  lite småkär i sin lärare som heter Max. Hon är halvsvensk, och hennes pappa kommer från mellanöstern. Hon har ljusbrun hy, brun lockigt, kort hår och bär aldrig smink. Hon tillhör heller inget element, vilket är ett mysterium i en stor del av boken.
Anna-karin är en ful, mobbad tjej som bor på landet med sin mamma och morfar. Hon är halvfinsk, överviktig och svettas mycket. Hon gillar naturen och har en koppling med djur som hon inte kan förklara. Hennes element är jord, och hon kan med sin kraft få andra människor och djur att lyda henne. Hon är en rätt tråkig karaktär, men hon behövs ändå i boken för hennes krafter.

Ida är den sista huvudkaraktären i boken. Hon är rätt populär, och hennes familj är väldigt framgångsrik. Hon är en mobbare, vilket gör att de andra utvalda inte tycker om henne i början. Hon är blond, smal och rätt fin. Dock så år hon väldigt dryg och elak i början, men när man lär känna henne märker man att det bara är en yta. Hon är en hästtjej, och hennes bästa vän är hästen Troja. Hennes element är metal, och hennes kraft är att kontrollera elektricitet. Andar kan även kontakta dom levande genom att ta över hennes kropp.

Elias är killen som hittas död i början av boken. Han led av paranoia, mobbades största delen av sitt liv och hans bästa vän var Linnea. Han hade elementet trä, vilket är det absolut bästa elementet enligt mig. Han kunde nämligen byta skepnad.

Först så verkar de alla vara stereotyper, men ju längre in i boken man kommer märker man att de är mer än så. De är äkta, och de utvecklas genom boken. De förändras och de växer upp. I början av boken så händer det inte så mycket. Man får veta själva storyn och man får lära känna karaktärerna. Längre in i boken så börjar saker hända, och tillslut är det saker som händer hela tiden. Det är twist på twist och hela världen vänds upp och ner för dig som läser. Det är många oväntade saker som sker, och när du läst ut den tar det ett tag att komma tillbaka till verkligheten. Och du måste ju komma tillbaka till verkligheten för att kunna springa iväg och köpa uppföljaren, eller hur?

Gillar man fantasyböcker som Harry potter, Divergent och Hunger games så kommer man verkligen att fastna för den här. Och eftersom att allt händer i Sverige så känns det så verkligt på något sätt. Så mycket närmre än tex Panem som Hunger games utspelar sig i. Man känner igen sig mycket mer i Cirkeln och det är verkligen en bok som är värd att läsa.

5/5 får den av mig. Det finns inte något jag inte gillar med den, och jag läser den gärna igen.

Gjord av Jennifer Johansson stylist14.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

halsoplus.blogg.se

En tidning om hälsa

RSS 2.0