Pälsindustrin.

Pälsindustrin.

När vintern kommer och stora jackor, mössor, vantar och halsdukar kommer fram - då är det dags för dig att ta en närmre titt. Du kommer troligen att se både pälsjackor, jackor med pälskrage och pälsmössor. Det flesta tänker inte mer på det, en snygg märkesjacka bara, inget märkvärdigt med det. Nej, kanske inte för dig, men sanningen är att bakom alla dessa dyra vinterkläder finns en hemsk industri. Varje päls du ser i en affär eller på en människa på stan är resultatet av ett hemskt liv för ett djur, som sedan följs av tortyr. Djur som drabbas är bland annat minkar, rävar och tvättbjörnar. Dom föds och dör i små, trånga burar. Det är det enda deras liv går ut på. Dom ska bli din päls, för att någon  empatilös människa vill tjäna pengar. Det finns även dom som fångar in vilda djur, som rävar och prärievargar. Det är oftast rävsaxar som används som fällor och ifall du inte vet vad det är och hur dom används så ska jag förklara det. När tex en räv går runt i skogen så kan den helt plötsligt råka kliva på en fälla. Den smäller igen och rävens ben fastnar mellan sylvassa "tänder" gjorda av metall. Detta gör att rävens ben bryts av, och det kan ta timmar, eller till och med dagar tills personen som lagt ut fällan kommer och hämtar räven och då troligtvis dödar den också. Så där får den stå och lida, en otroligt hemsk tortyr. De flesta offer som fastar i sådana fällor brukar faktiskt till och med försöka gnaga av sitt eget ben för att komma loss. Jag vet inte, men jag hoppas att några i alla fall har lyckats och överlevt den hemska terrorn.


Djur som sitter i burar riskerar istället att bli helt galna, för att sedan antingen klubbas till döds, bli ihjälgasade eller få en sak uppkörd i analen som ger en dödlig elstöt. Ibland är djuren till och med vid liv när deras päls slits av eftersom det är för dyrt eller för söligt att ha ihjäl dom helt enkelt.
Det blir allt vanligare med pälskragar och pälsluvor, eftersom det är lika omdiskuterat. Dom finns många konsumenter som antar att pälsen kommer från djur som redan var döda eller som ändå dödas för sitt kött och att den pälsen då skulle slängas ändå. Det kan till och med vara så att din pälsluva är gjord av hund eller kattpäls eftersom att små, billiga pälsprodukter inte DNA-testas och det är billiga djur att föda upp.

När fem av världens största supermodeller gjorde en kampanj antipäls så det det en jättestor grej för pälshatare världen över. "Jag går hellre naken än bär päls" löd kampanjen, och än idag skapas det liknande med många kändisar. Detta ledde till att päls gick från att vara ett statusplagg till att vara något man skulle skämmas över. Gick man ut med en pälsjacka riskerade man att bli attackerad av folk som protesterade och få röd färg kastat över sig. Men av någon anledning så är vi nu tillbaka i en tid då människor vill ha päls, pågrund av status och mediakändisar som bär det. Men även på grund av ovetande, som jag nämnde tidigare. Ungdomar som köper kläder på grund av det deras idoler bär, eller det som är mode har ofta ingen aning om vad dom gör. Många av dom blir chockad när man förklarar att dom har ett dött djur på sig.

 
Det finns även ett problem i att många tror att deras pälsjacka är fejk, utan att egentligen ha en aning. Det är ofta stora klädmärken säljer pälskläder utan att ens veta eller bry sig om dom är äkta eller inte. Detta är även för att det kan vara svårt att skilja äkta från fake, när det gäller just päls. Det görs så otroligt bra fakepälsar nu för tiden, och det är både bra och dåligt. Det är dåligt för att man knappt ser skillnaden på olika pälsar och kanske köper fel, men det är även bra för att man inte behöver en äkta för att vara snygg längre - det är väldigt få som faktiskt märker skillnaden.
Det man kan göra är att försöka se hur underlaget på pälsen ser ut, genom att dra isär hårstråna och kolla under. Är det fakepäls så ser man att det är små hål i tyg som håret sitter fast i, och är det äkta så ser man hud. Äkta päls har även längre stån och är framför allt smalare. Äkta hår är nämligen oftast tunnare än syntetiska hår, så fakepäls är oftast grövre och stubbigare. Fuskpäls blir dessutom tovigare och mattare fortare än äkta pälsar.

Över 50 miljoner djur kommer att dödas för sin päls i år, vissa kommer till och med bli skinnade när dom lever. Samtidigt som detta händer är det många som kämpar för djurens rätt. The world society for the protection of animals, eller TWSFTPA vill bojkotta päls, och skyller pälsindustins popularitet dom senaste åren på modeindustrin. Djurens rätt är en annan organisation som arbetar för att djuren ska slippa detta lidande och få behålla sina pälsar. Dom vill att pälsfarmning ska förbjudas helt. Det är många modedesigners som låter sina modeller bära päls, och så fort dom går ut på catwalken blir detta en trend och klädtillverkar skapar ju så klart det som kunderna vill ha.  En hel generation, min generation har växt upp utan många shockerande antipäls kampanjer och storta debatter om pälsindustrin och det är detta ovetande som kostat så många djur livet.

 
Det är många kändisar som sagt, som väljer att bära päls. Tex Kiera knightley, en av mina favoritskådespelare som bland annat varit med i "Pirates of the caribbean" sågs bära en Karakul. Detta är bebislammpäls. Lamm tags från mamman när dom föds för att sedan bara några dagar efter deras födsel dödas för sin päls. För att en person, tex som Kiera, ska kunna bära den som ett modeplagg på röda mattan. Förr i tiden var man tvungen att döda djur, äta dom och bära deras päls för att överleva i kallare klimat, som tex i norden. Men nu för tiden finns det syntetiska material, fuskpäls tex och olika tyger och fibrer som funkar precis lika bra för att hålla värmen som en äkta päls. Det finns så många snygga djurvänliga jackor, så jag kan verkligen inte förstå hur man kan betala för att få bära en del av ett dött djur. Den första fuskpälsen kom år 1994. I ca 60 år hade man försökt göra päls av ett material som heter orlonpile, och som även används som varmfoder. Men för att framställa fuskpäls och andra textiler så krävs det mycekt kemikalier och mycket vatten, vilket inte är så bra för miljön. Så det absolut bästa vore ju att inte köpa någon slags päls alls, men måste man välja så kan man tänka att man väljer mellan miljön och djur. Väljer man fuskpäls slipper djur lida och bli dödade, men väljer man äkta så är man snällare mot miljön.

Kaniner avlas i hemska miljöer. Många kaniner föds på samma ställe, för att sedan få nacken avbruten och bli ett modeplagg. Kaninen är gjort för att springa snabbt och sedan bygga bo i marken, skaffa familj och leva fritt med den. Kaniner i bur blir nekade sin frihet dagen dom föds.
Minkar är vilda djur, men ändå är 85 % av jordens minkar fångade i små burar på pälsfarmer. Detta är otroligt stressfullt för vilda djur. Dom får leva i ungefär 6 månader och blir sedan dödade. I naturen bor minkar vid vatten och äter grodor, kräftdjur, fiskar och fågelungar. Det behövs över 60 minkar för att göra en hel pälsjacka. Sälar används för att bland annat göra skor som eskimoer brukade bära. Mukluks heter dom, och sälar klubbas ihjäl när dom är 2 veckor gamla. Rävar lever i hemska miljöer på farmar. Burarna är så små att dom inte kan stå upp eller vända sig om.  I Finland har till och med hittat farmar där djur med obehandlade infektioner, sjukdomar, sår, brutna ben och missbildade kroppsdelar hittats. Vissa av djuren levde till och med i samma bur som sina döda kompisar.

Jag kan faktiskt inte förstå hur någon kan tycka att det är rätt att ett djur ska få lida så här mycket på grund av att man man vill ha fina kläder, men jag tänker ta ställning i alla fall.
Har du redan en päls, varsågod använd den livet ut om du vill. Skadan är redan gjort. Men snälla, köp aldrig en till. Tänk på alla dessa djuren, ha ett hjärta.
Päls ska bara bäras av den som föddes med den.

Hanna jobbade med hur man ser skillnanden på äkta och fuskpälsar, Olivia jobbade med vilka djur som drabbas och djurskyddsbestämmelser, Valleria jobbade med exempel på fuskpälsar och Jennifer gjorde resten och satte ihop allt.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mink http://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/the-fur-trade-bloody-fashion-425837.html http://www.bornfreeusa.org/articles.php?more=1&p=371 http://www.animalsaustralia.org/issues/fur.php http://www.bornfreeusa.org/a10a_victims.php
http://popmani.se/blog/2015/02/24/djurens-ratt-djur-fods-upp-och-dodas-enbart-for-sin-pals/




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

halsoplus.blogg.se

En tidning om hälsa

RSS 2.0